volwassenen & ouderen

- vervolg -

Behalve de erfelijke en medische aandoeningen zijn er een heleboel symptomen die kunnen duiden op een of andere stoornis in het lichamelijke of geestelijke functioneren. Deze stoornissen kunnen biologisch, neurologisch of psychologisch van aard zijn, of ook weer met elkaar samenhangen. Verder zijn bepaalde gewoonten en stabiele karakterkenmerken moeilijk te veranderen terwijl ze juist een mogelijke oorzaak kunnen zijn op het volharden van het probleem. Wanneer je je bewust bent van je eigen beperkingen en capaciteiten, je opnieuw naar je eigen handelen en denken durft te kijken, weet op wie je kan rekenen en hoe je er zelf het liefst verder mee wil omgaan is het probleem vaak al voor de helft opgelost. Feedback, begeleiding en veel praten, je hart luchten, verdriet verdriet kunnen laten zijn, en pijn pijn, helpt anders met je problemen om te gaan. Dit kun je vaak niet alleen en anderen zijn er voor je om je erbij te helpen.

Wanneer een probleem geen individueel probleem lijkt maar te maken heeft met de omstandigheden thuis, in je relaties of op je werk is het toch goed mogelijk er zelf anders mee te leren omgaan. De eisen en verwachtingen die aan je worden gesteld zijn veranderd of je eigen vermogen of motivatie ermee om te gaan is misschien wel afgenomen. Je voelt je thuis bijvoorbeeld prima in je vel maar zodra je in je werkomgeving komt heb je last van bepaalde klachten of symptomen.

Je hebt met niemand problemen alleen lijkt het steeds moeilijker met je partner nog ergens over te kunnen praten de laatste tijd. Je baas klaagt meer en meer over je prestaties terwijl je hetzelfde doet als altijd. Nu je meer thuis bent moet je opeens veel meer doen dan voorheen terwijl je dacht dat je eindelijk eens rustiger aan kon doen. Je bent vaker en sneller moe, humeurig, uit je doen of emotioneel wanneer iemand iets aan je vraagt of iets je ergens aan doet denken. Je staat vaker stil dan dat je vooruitkomt of hebt zelf het gevoel dat het slechter en slechter met je gaat de laatste tijd. Of je naasten vallen naast je weg en je voelt je eenzamer en meer alleen dan ooit.

Eenenander bvba • Nieuwstraat 8 • 2470 Retie •  tel 0493 7000 55 • e-mail manon@eenenander.be

home

kinderen & jongeren

volwassenen & ouderen