Eenenander • Nieuwstraat 8 • 2470 Retie •  tel 0493 7000 55 • e-mail manon@eenenander.be

hier, nu & verder

Niet eerder onderkende erfelijke, medische of neurobiologische afwijkingen, ontwikkelings- of opvoedingsproblemen, of je gevormde persoonlijkheid kunnen te maken hebben met je klachten en daarom is het van groot belang, zowel voor kinderen als volwassenen, de ontwikkeling ervan in kaart te brengen. Een normale ontwikkeling kan anders lopen door verschillende problemen die te maken kunnen hebben met individuele capaciteiten, karaktertrekken, ziektes, traumatische gebeurtenissen, met de thuissituatie of problemen op school of met vrienden.


De wijze waarop klachten in de hand te houden, de mogelijkheden er mee  om te gaan of de steun, die ondervonden wordt, kunnen van positieve betekenis zijn en de weerstand versterken. Maar wanneer deze krachten op een gegeven moment toch veranderen, wegvallen of niet meer werken, kan het het toch nog fout lopen.


Wanneer je ziek bent, komt vast te zitten in een onoverzichtelijke situatie, schuld of schaamte zich meester heeft gemaakt, er geen weg meer terug is, je slaaf van de gewoonte bent geworden, het gevoel hebt geleefd te worden ... of uitvluchten en escapades geen oplossing meer blijken, dan is het raadzaam stil te staan bij hoe het toch zover is kunnen komen en hoe je nu verder te wil gaan.


Hoe ga je daar mee om ?

Wat kun je eraan doen ?

Wie kan je helpen ?

Waarom overkomt het juist jou en niet een ander ?


Soms overkomt je iets: een ruzie, een scheiding, ontslag, een ziekte, een ongeval of operatie, of er valt iemand weg, die je heel graag zag. Het is natuurlijk dat je dan gewoon het liefst doorwil gaan alsof er niets gebeurd is. De beslissingen die je neemt - of soms voor je worden genomen - zijn niet meer vanzelfsprekend en roepen extra vragen op of vormen zelfs nieuwe problemen. Je probeert er toch het maximale van te maken, maar iets maakt dat het gewoon niet meer lukt. Je hebt minder en minder energie, minder zin je ergens voor in te zetten, of te geloven dat het wel weer goed komt. Je slaapt slechter dan normaal, kan je niet goed concentreren, piekert misschien meer dan voorheen, hebt minder eetlust, niet zo’n behoefte om uit te gaan of iets af te spreken met iemand en de kritiek of zelfs goede bedoelingen van anderen zijn maar enkele voorbeelden waardoor je steeds meer uit je doen raakt. Het geeft een vervreemd gevoel, je bent vaker afwezig, somber of verdrietig, voelt je misschien eenzaam of denkt dat je de controle op het leven verliest.


De wereld houdt niet op in je hoofd: doe er iets aan verander mee. Wees moedig, durf te riskeren dat je niets te verliezen hebt en laat een een ander een frisse kijk op jouw probleem geven. Praat erover hoe jij je voelt.